Opeens heb je het: je wordt reisblogger! Een prima idee als je graag reist én een beetje verdienstelijk kunt schrijven. Maar hoe zorg je er nou voor dat deze combi geld in het laatje brengt?

Om te beginnen, door goed na te denken waarover je gaat bloggen. Waar ligt je hart?

Wie is je doelgroep? En wát wil je gaan delen? Je eigen reizen, inspiratie, tips? Maak je niche zo specifiek mogelijk: ‘vakanties’ is leuk, maar tegelijkertijd heel breed. Kies je voor ‘vakanties met kinderen in Europa’, dan weten je lezers veel beter wat ze kunnen verwachten.

Als je een passende domeinnaam, website en hosting hebt geregeld, is het tijd voor het echte werk: schrijven. Een artikel moet allereerst ‘lekker’ lezen, maar houd rekening met vindbaarheid via Google en social media. Via welke zoekterm(en) komen mensen op jouw blog terecht?

Want dat is waar het allemaal om draait: bezoekers trekken. Over het algemeen geldt namelijk: hoe meer bezoekers, hoe meer inkomsten.

Zet advertenties op je website

Een van de makkelijkste manieren waarop je geld kunt verdienen met je reisblog, is door het plaatsen van advertenties op je website. Denk bijvoorbeeld aan Google Adsense of advertentienetwerken zoals Mediavine en Ezoic. Goed om te weten: sommige advertentienetwerken hanteren een minimumaantal bezoekers op je site. Daarnaast moet je als blogger soms voldoen aan bepaalde kwaliteitscriteria. Voor bovenstaande voorbeelden betaal je geen aansluitkosten.

Wat je ook kunt doen, is losse banners verkopen op je website. Ken jij een bedrijf of bestemming die goed past bij wat je doet, kijk dan eens of je op deze manier met ze kunt samenwerken.

Sluit je aan bij een affiliate netwerk

Naast advertenties is affiliate marketing een veelvoorkomende manier om geld te verdienen met een reisblog. Met affiliate marketing promoot je een product of dienst van een ander door een externe link naar dat product of die dienst op je site te plaatsen. Koopt iemand via jouw reisblog dat product of die dienst? Dan ontvang je daarvoor commissie. Zo kun je in een artikel over handige kampeerartikelen heel simpel een link naar een luchtbedpomp of kampeerkacheltje verwerken. Bekende affiliate netwerken zijn onder meer het partnerprogramma van Bol en Tradetracker.

Meewerken aan (social media) campagnes

Hoe overtuig je mensen ervan jouw product of dienst te kopen? Onder meer door ‘social proof’ te leveren. Want je kunt zelf vertellen hoe te gek jouw product of dienst is, maar het is natuurlijk overtuigender wanneer andere mensen vertellen hoe geweldig jouw nieuwe accommodatie, fietsroute of zomerkleding is. En dus zetten merken en toeristische organisaties met liefde (en tegen betaling) reisbloggers in om producten en diensten onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Met blogposts, maar ook met prachtige plaatjes, Reels, Tiktoks en stories op Facebook of Instagram. Iets voor jou?

Schrijf een advertorial

Zoals je hierboven al las, kun je met affiliate marketing geld verdienen door in een artikel een link op te nemen naar een externe dienst of product. Advertorials zijn een andere manier om inkomsten te genereren: hierbij schrijf je een blog in opdracht van een bedrijf. Zij geven aan waar het over moet gaan, jij maakt er jouw eigen verhaal van. Het is niet ongebruikelijk dat jouw samenwerkingspartner vraagt om in jouw verhalen een linkje naar zijn/haar aanbod op te nemen.

Over deze betaalde samenwerkingen moet je wel transparant zijn naar je volgers. Vaak zie je daarom dit soort content voorbijkomen met #ad of een zinnetje: ‘Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met..’

Verkoop

Naast het samenwerken met andere bedrijven, zijn er ook andere creatieve en leuke manieren te verzinnen om geld te verdienen met je reisblog. Wat dacht je van het verkopen van eigen producten, zoals een cursus je eigen rondreis plannen of een e-book over alles wat je moet weten als je voor het eerst gaat kamperen? Denk vooral niet te moeilijk, maar ga het gewoon doen. Succes!