Ze zijn al jaren hot en happening: workations. Even weg uit je hectische dagelijkse bestaan en éindelijk toekomen aan dat ene project dat al zo lang op je lijstje staat. Maar waar moet je nou op letten als je zo’n workation boekt? Wij geven je vijf tips voor een eerste workation.

1) Bedenk wat je uit je workation wilt halen

In je eentje in een knus boshuisje op de Veluwe of liever in een luxe villa op Ibiza? Voor een workation kan het allebei, maar ik raad je aan om van tevoren goed na te denken over het doel van je werkvakantie. Wat is je plan en wat heb je daarvoor nodig? De hutje-op-de-heivariant is ideaal als je in alle eenvoud even helemaal uit wil pluggen. Vind je het juist fijn om omringd te zijn door luxe en wil je na het werken de gezelligheid en drukte opzoeken? Dan is zo’n luxe villa op Ibiza een beter plan.

2) Houd rekening met de tijdzone van jouw workationbestemming

Het zal je maar gebeuren: verheugde je je weken op je workation naar Amerika, kom je er ter plekke achter dat je het tijdsverschil met Nederland ‘even’ vergeten was. Knap lastig als je zaken af moet stemmen met opdrachtgevers of Zoom-meetings met klanten in Nederland wilt doen. Check daarom voor het boeken of er een andere tijdzone geldt in het land van jouw voorkeur én of dat uitmaakt voor de werkzaamheden die je voor ogen hebt.

3) Wifi, wifi, wifi

Moet je dat nou drie keer herhalen? Jazeker, want we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk goede wifi is ;-). Er is tenslotte niets zo irritant als instabiele wifi als je van plan bent om op het strand van Bali alle talks van Tony Robbins terug te kijken of eindelijk aan de slag gaat met de research van je eigen boek. Heb je een tof plekje op het oog? Lees dan even of er in de reviews iets over de WiFi-kwaliteit staat.

4) Fijne werkplek

Op een idyllisch plekje je laptop openklappen klinkt geweldig, maar er moet wel gewerkt worden. Zorg er daarom voor dat jouw workationspot aan alle basisbehoeften voldoet om goed te kunnen werken. Vier dagen overnachten in een yurt is leuk, maar minder praktisch als je graag aan een stevig bureau met goede stoel werkt. Datzelfde geldt voor een hotelkamer zonder bureau. Hou je ervan om in cafeetjes of andere hotspots te werken? Google tijdens je voorbereiding dan eens op de naam van de stad waar je verblijft + coworking space.

5)  Stel je favoriete reisgezelschap samen

Last but not least: met wie wil je op pad? Alleen of toch liever met een groep? Hoe je reisgezelschap eruitziet, hangt grotendeels samen met het doel van je workation. Wil je de tijd gebruiken om in je business te duiken en nieuwe strategieën te verzinnen, dan kan het helpend zijn als je ze op dat moment met iemand kan delen. Bovendien heb je dan wat gezelschap op de momenten dat je even niet werkt. Dat gezelschap kan bestaan uit mede-ondernemers of collega’s, maar je kunt ook meegaan op workation met een groep onbekenden. Gebruik je de workation vooral om tot ‘innerlijke rust’ te komen of in je bubbel te kruipen, dan is een solotrip de beste optie.