Hou je ervan om veel van de wereld te zien en vind je het niet erg om na een paar dagen weer te verkassen? Dan is een rondreis echt iets voor jou. De grote vraag is: kun je het beste op de bonnefooi gaan of beter van tevoren reserveren?

Slaap je tijdens je rondreis graag in een hotel? Lekker doen. Gaat je hart sneller kloppen van kamperen in een tentje? Of, nog avontuurlijker, een paar nachtjes in een boomhut? Helemaal goed. En ga je met de auto, of kies je ervoor om bijvoorbeeld met de trein te Interrailen door Europa? Of – zoals ik ooit deed – al fietsend Engeland te ontdekken?

Waar je ook voor kiest, it’s all good. Het is namelijk jouw rondreis. Toch moet je bij het plannen van je rondreis van tevoren over één aspect goed nadenken: ga je op de bonnefooi op pad of kies je ervoor om alles van tevoren te reserveren? Ik geef je graag een aantal overwegingen mee om je keuze gemakkelijker te maken.

Wanneer ga je?

Het maakt nogal wat uit of je in het laagseizoen op reis gaat of je rondreis middenin het hoogseizoen plant. Ga je vroeg in het seizoen, dan heb je grote kans dat er nog genoeg plek is op de bestemming van jouw keuze. Ben je gebonden aan het hoogseizoen? Dan kun je beter vooraf boeken.

Wat is je budget?

Spaar je al jaren voor deze rondreis en mag het wat kosten, dan kun je het je veroorloven om op de bonnefooi te reizen. Een tientje meer of minder voor een goede slaapplek maakt dan tenslotte niet zoveel uit. Maar heb je een strak budget en weinig financiële ruimte om tegenvallers op te vangen? Reserveer dan je plekje van tevoren. Dat is trouwens ook fijn als je bepaalde eisen aan je accommodatie stelt, zoals een goed bed en een zwembad om ’s ochtends fijn baantjes in te trekken.

Waar wil je heen?

Of het verstandig is om voor je rondreis alles vast te leggen of op de bonnefooi op vakantie te gaan, hangt ook af van de bestemming waar je naartoe gaat. Kort samengevat: hoe minder populair je reisbestemming, hoe makkelijker je op de bonnefooi kunt gaan. Zo kun je in Zweden prima in het hoogseizoen een plekje op een camping vinden, maar zal dat in dezelfde periode aan het Italiaanse Gardameer een lastig verhaal worden.

Waar voel je je fijn bij?

Uiteraard zijn bovenstaande afwegingen belangrijk voor je keuze om op de bonnefooi te gaan of toch te reserveren. Maar stel jezelf vooral de vraag: waar voel ik me fijn bij? Hoe relaxed ben ik als ik zonder vaste plannen op pad ga? Zelf kies ik er altijd voor om vooraf te boeken. Ik vind het heerlijk om alles thuis uit te zoeken en te plannen. Bovendien heb ik op die manier tijdens de vakantie geen stress: ik weet dat alles goed is geregeld.

Eerlijk is eerlijk: op de bonnefooi rondreizen is wat avontuurlijker dan je hele rondreis tot in detail boeken, maar daarmee niet per se de betere optie. Spreekt op de bonnefooi reizen je het meeste aan? Kijk dan wel even of er geen grootse evenementen of festivals zijn op jouw bestemming in de periode dat je op rondreis gaat. Je zult niet de eerste zijn die tijdens de Wereldjongerendagen op een bomvol Sint-Pietersplein in Rome staat (ik noem geen namen).

Kun je niet wachten om op rondreis te gaan, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Koop dan nu mijn online cursus ‘Zelf een rondreis plannen’ en zet jouw eerste stap naar een onvergetelijke trip.