Vaak kijk je er al weken – misschien wel maanden – naar uit: op vakantie gaan. Maar dan, in die laatste weken voor vertrek, slaat de vakantiestress toe. Is je bestemming wel leuk genoeg? Heb je de juiste verzekeringen afgesloten? En waar is in vredesnaam die wereldstekker gebleven? Geen zorgen, met deze tips ga je goed voorbereid op pad.

Want net zoals bij zoveel dingen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat begint al bij het uitzoeken van je bestemming.

Verdiep je in je bestemming

Zal je net zien: boek je een vakantie naar een zonnig oord met het idee om veel aan het strand te liggen, is het regenseizoen ter plekke losgebarsten. Niet zo handig. Daarom is het verstandig om je te verdiepen in de weersverwachtingen voordat je een bestemming boekt. Neem bijvoorbeeld Zuid-Duitsland: in mei kan het stralend weer zijn, maar kan er ook natte sneeuw uit de lucht vallen.

Ook handig: controleer of er bijzonderheden spelen op jouw bestemming ten tijde van jouw vakantie. Je zult niet de eerste zijn die op Ibiza in oktober voor veel gesloten deuren staat of op 14 juli (quatorze juillet) middenin het feestgedruis in Frankrijk belandt.

Bereid je reis goed voor

Nog zo’n belangrijk punt: bereid je reis goed voor. En dan vooral de ‘hindernissen’ onderweg. Wil je graag met het vliegtuig? Zorg dan dat je je handbagage zorgvuldig inpakt. Mocht je koffer kwijtraken onderweg of door een staking later komen, dan kun je in ieder geval de eerste dagen vooruit.

Reis je met de auto? Helemaal ontkomen aan wegwerkzaamheden en files in Frankrijk of Duitsland in de zomer lukt je waarschijnlijk niet, maar je kunt er wel voor kiezen om niet op zwarte zaterdag te rijden. Rijd je veel over tolwegen op weg naar je accommodatie? Overweeg dan om een tolbadge aan te schaffen. Dat scheelt je veel wachttijd bij de tolstations.

Bestaat je reisgezelschap ook uit kinderen, zorg er dan zeker voor dat alle ‘schermpjes’ opgeladen zijn en plan voldoende plas- en pauzemomenten in. Neem ook genoeg eten en drinken mee: je weet tenslotte nooit wat er onderweg gebeurt.

Bouw financiële ruimte in voor een tegenvaller

 Natuurlijk, een vakantie kost geld. Veel geld, soms. Toch doe je er goed aan om een kleine financiële buffer aan te leggen voor onverwachte uitgaven. Zo herinner ik me nog die keer dat ik, na een lange reis, voor een dichte accommodatie stond. Niemand te bekennen. Sta je dan, met twee kinderen. Omdat ik mijn stress niet op hen over wilde brengen, besloot ik heel relaxed een nachtje elders te boeken. Probleem opgelost. En dankzij de financiële buffer zonder zorgen!

Regel je verzekeringen en eventuele vaccinaties op tijd

 Annuleringsverzekering, check! Reisverzekering, check! Pechhulp, check! Uiteraard moet je zelf weten of je risicoverzekeringen zoals bovenstaande afsluit, maar het kan nooit kwaad je er van tevoren in te verdiepen. Overigens sluit ik ze wel altijd af: better safe than sorry.

Als je toch bezig bent, lees dan ook even de voorwaarden van je zorgverzekering door en zorg ervoor dat je je zorgpas tijdens je trip binnen handbereik hebt.

Ga je naar een land waar (reis)vaccinaties verplicht zijn? Maak dan op tijd een afspraak om je in te laten enten.

Zet een week van tevoren een vakantiekratje in de woonkamer

 Wat hebben wegwerpponcho’s, een wereldstekker, statief, verlengsnoer met stekkerdoos en een waterdicht telefoonhoesje met elkaar gemeen? Ze zitten allemaal standaard in mijn vakantiekrat, dat ik een week van tevoren in de woonkamer neerzet. Zo heb je geen last minute inpakstress, maar kun je er gedurende de week al spulletjes inleggen.

Wil je zeker weten dat je niks vergeet, maak dan een paklijst (zeker als je gaat kamperen) en streep alles één voor één af. Kom je er op je vakantieplek achter dat je toch iets vergeten bent? Grote kans dat je het daar ook gewoon kunt kopen.

Relax…

 Last but not least: ontspan. Heeft je trein vertraging of sta je in een file waar geen eind aan lijkt te komen? Het is wat het is en je kunt er op dat moment weinig aan veranderen. Probeer er daarom op dat moment het beste van te maken. Draai je autoradio een tikkie harder, gun jezelf nog een extra kop (thermos)koffie en bedenk: vakantie begint zodra je de deur uit bent.